De typische levensduur van zonnepanelen varieert, maar ze worden over het algemeen gegarandeerd om ten minste 30 jaar elektriciteit te produceren. Echter, studies hebben aangetoond dat zonnepanelen vaak langer meegaan dan deze garantieperiode en nog steeds efficiënt werken. De meeste panelen verliezen jaarlijks slechts een klein percentage van hun efficiëntie en dus het rendement dat behaald kan worden.
De typische levensduur van zonnepanelen varieert meestal tussen de 25 en 30 jaar. Dit betekent dat zonnepanelen gedurende deze periode voldoende energie kunnen produceren om de investering te rechtvaardigen en winstgevend te zijn. Echter, de werkelijke levensduur kan langer zijn en nog steeds een goed rendement opleveren.
Gedurende de levensduur van zonnepanelen blijven zonnepanelen over het algemeen efficiënt werken. Er kan echter wel sprake zijn van een geleidelijke afname in opbrengst. Dit wordt vaak aangeduid als degradatiepercentage. Dit percentage ligt gemiddeld tussen de 0,3% en 0,8% per jaar, afhankelijk van het type paneel en de kwaliteit van de materialen.
Moderne zonnepanelen zijn echter steeds duurzamer en betrouwbaarder geworden, waardoor ze hun efficiëntie langer kunnen behouden dan oudere modellen. Regelmatig onderhoud en reiniging van de panelen zijn factoren die helpen om de prestaties op peil te houden gedurende de gehele levensduur. Kortom, zonnepanelen hebben een lange levensduur en blijven gedurende deze periode efficiënt werken, waardoor ze een duurzame en rendabele investering zijn voor woningbezitters en bedrijven die willen profiteren van zonne-energie.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!
wetgeving, vergunningen, subsidies en certificering