• gebruik, monitoring en onderhoud

Wat zijn de aanbevolen onderhoudsprocedures voor zonnepanelen en hoe vaak moeten ze worden uitgevoerd?

  • Reiniging:
    Zonnepanelen moeten regelmatig worden gereinigd om stof, vuil, vogeluitwerpselen en ander vuil te verwijderen dat de opbrengst kan verminderen. Dit kan worden gedaan met een zachte borstel en water, of met behulp van speciale reinigingsapparatuur. Het wordt aanbevolen om de panelen minstens één tot vier keer per jaar schoon te maken, afhankelijk van de lokale omstandigheden.

  • Inspectie en reparatie:
    Het is belangrijk om zonnepanelen regelmatig te inspecteren op eventuele schade of slijtage. Hierbij is het relevant om goed te kijken of de panelen scheuren, krassen of andere beschadigingen hebben. Daarnaast is het aan te raden om het zonnepanelensysteem te controleren op losse onderdelen. Bij beschadigingen of losse onderdelen is het belangrijk deze ook direct de laten repareren en/of vast te laten zetten door een erkend installateur. Een grondige inspectie moet minstens één keer per jaar worden uitgevoerd, bij voorkeur door een erkende installateur.

  • Schaduwmanagement:
    Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de panelen kunnen overschaduwen, zoals bomen, gebouwen of andere structuren. Als er schaduw op de panelen valt, kan dit de energieproductie verminderen.
    Zorg ervoor dat de panelen vrij zijn van schaduw veroorzaakt door bomen, gebouwen of andere obstakels. Schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verminderen, dus trim overhangende takken of verwijder obstakels die schaduw veroorzaken
  • Controle van bekabeling en connectoren:
    Controleer regelmatig de bekabeling en connectoren om er zeker van te zijn dat ze goed zijn aangesloten en geen tekenen van corrosie of beschadiging vertonen.

  • Invertercontrole (omvormercontrole):
    De omvormer is een belangrijk onderdeel van het zonnestroomsysteem. Controleer regelmatig of de omvormer naar behoren functioneert en of er foutmeldingen zijn. De omvormer zelf geeft vaak al aan wanneer er iets mis is. Er brandt dan een rood lampje met een storingsmelding, deze kan de klant aan een installateur doorgeven. Een omvormer zelf heeft geen onderhoud nodig. Wel kan een omvormer in storing schieten, er is dan vaak een storingscode te zien die gedeeld moet worden met de installateur / leverancier. Een omvormer gaat over het algemeen ook minder lang mee dan een zonnepaneel, deze zal eerder moeten worden vervangen dan de zonnepanelen zelf.

Geen nieuws missen?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!