• plaatsing en optimale werking

Zijn zonnepanelen geschikt voor alle soorten daken?

  • Gewicht van de zonnepaneleninstallatie: Een gemiddelde zonnestroominstallatie weegt ongeveer 15 kilo per vierkante meter. Dit gewicht kan variëren afhankelijk van het type installatie en de constructie van het dak. Het is essentieel dat de dakconstructie voldoende draagkracht heeft om het gewicht van de panelen te dragen. Een installateur kan een gedetailleerde berekening maken van het benodigde gewicht en de dakbelasting, rekening houdend met de specifieke omstandigheden van het dak.

  • Oriëntatie en helling:
    De optimale oriëntatie en helling van zonnepanelen zijn cruciaal voor maximale energieopwekking. Over het algemeen presteren zonnepanelen het best wanneer ze naar het zuiden zijn gericht (in het noordelijk halfrond), met een helling tussen de 15 en 45 graden. Daken die deze oriëntatie en helling hebben, zullen het meeste zonlicht gedurende de dag ontvangen en dus het beste rendement opleveren. Echter, zonnepanelen kunnen ook op oostelijke of westelijke daken worden geplaatst, zij het met iets lagere opbrengsten. Een installateur of zonnepanelenadviseur zal ook hierin een berekening voorafgaand aan de plaatsing kunnen maken, rekening houdend met de situatie ter plaatse.

  • Structurele integriteit: Het dak moet voldoende structurele integriteit hebben om het gewicht van de zonnepanelen te dragen, evenals de belasting van wind, regen en sneeuw. Als het dak oud of beschadigd is, kan het nodig zijn om structurele versterkingen aan te brengen voordat zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd.

    Het is belangrijk dat het dak in goede structurele staat verkeert voordat zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dit is niet alleen van belang voor het dragen van de zonnepanelenconstructie, ook moet er ingecalculeerd zijn wat effecten zijn vanuit de belasting van wind, regen, sneeuw en andere weersomstandigheden. Eventuele gebreken of schade aan het dak moeten vooraf worden gerepareerd om te voorkomen dat de zonnepanelen worden blootgesteld aan risico’s zoals lekkage of instortingsgevaar. Ook wanneer er (mogelijk) asbest aanwezig is op het dak, moet dit voorafgaand worden gemeld, en zal een installateur de klant informeren over de impact op een eventuele plaatsing.

  • Dakmateriaal: Zonnepanelen kunnen op veel verschillende soorten dakmaterialen worden geïnstalleerd, waaronder bitumen, metalen dakbedekking, betonnen dakpannen, keramische dakpannen, groendaken en EPDM-dakbedekking. Sommige materialen zijn echter beter geschikt dan andere vanwege hun duurzaamheid, gewicht en installatiegemak. Het is afhankelijk van het dakmateriaal welke specifieke bevestigingsmethode het beste aansluit op de stabiliteit en waterdichtheid. Tevens zullen er bij zakelijk vastgoed nog zaken van belang zijn, zoals ventilatieschachten, schoorsteenkanalen, dakramen e.d. die impact hebben op de installatie. Een ervaren installateur kan het meest geschikte bevestigingssysteem aanbevelen op basis van het daktype, omstandigheden en dakmateriaal.

  • Toegang en veiligheid: Het dak moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor installatie en onderhoud van zonnepanelen. De locatie ter plaatse moet voldoen aan de wettelijke en plaatselijke veiligheidsnormen voor het werken op hoogte. Het moet mogelijk zijn om veilig te werken met ladders, steigers en dakluiken, voor installateurs en onderhoudspersoneel. Ook kunnen er veiligheidseisen gelden ten aanzien van dakrandbescherming (ofwel een bepaalde afstand tussen de dakrand en de zonnepaneleninstallatie, bijvoorbeeld 2 meter vanaf de dakrand), onweerinstallaties en valbeveiliging. Een bedrijf kan ook zelf nog aanvullende eisen hebben, denk aan normen en regels die gelden voor de eigen medewerkers. Door bij de planning goed af te stemmen met een bedrijf, denk aan een facilitair manager of de bedrijfseigenaar, kunnen al deze factoren tijdig en veilig meegenomen worden.

Geen nieuws missen?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!