Zonnepanelen vanaf 2025 verplicht

Voor nieuwe bedrijfspanden met grotere daken

Waarom kiezen voor Durasolar?

Gespecialiseerd in grote zonnepanelenprojecten

Hoogwaardig advies en oplevering van turn-key projecten

Meer dan 15 jaar ervaring, duurzaam en betrouwbaar

Altijd topmerken op voorraad

Zonnepanelen op een rij

“Er moet een voldoende zwaarwegend belang zijn om in te grijpen in het eigendomsrecht”

– Minister Jetten

Het Kabinet wil zonnepanelen op nieuwe grote gebouwen met een dakoppervlak van 250 vierkante meter of meer vanaf 2025 verplichten. De verplichting geldt voor bijna alle nieuwe industrie- en utiliteitsgebouwen, van ziekenhuizen en fabrieken tot en met kantoren, sportcentra en hotels. Ook voor gebouwen met daken die kleiner zijn dan 250 m2 staat mogelijk een aanscherping van de regels per 2025 te wachten. 

Deze maatregel is onderdeel van een groot plan van aanpak van de Europese Commissie om snel onafhankelijk te worden van Russisch gas. Zonne-energie wordt gezien als een onmisbaar onderdeel van de energietransitie, waarmee een groot deel van de CO2-reductie kan worden bereikt. 

Bestaande gebouwen

De regels voor bestaande gebouwen worden ook aangescherpt, al is dit complexer aangezien er sprake is van bestaand eigendom, erkent Het Kabinet.

“Er moet een voldoende zwaarwegend belang zijn om in te grijpen in het eigendomsrecht”, schrijft Minister Jetten. Hij wil het onder verschillende voorwaarden vanaf 2024 eenvoudiger maken voor gemeenten om zonnepanelen in bestaande bedrijfsgebouwen te verplichten.

Daken geschikter maken

De geschiktheid van een dak voor de installatie van zonnepanelen kan ook een limiterende factor vormen. Het Kabinet stelt een vergoeding in het vooruitzicht.

om de meerkosten voor aanpassingen aan het dak of de meerkosten voor het gebruiken van lichtgewicht panelen te vergoeden. Van alle bestaande gebouwen met grote daken lijkt ongeveer 60 procent nu te kampen met  ‘draagkrachtproblemen’ te hebben, maar het grootste deel daarvan kan met relatief kleine investeringen alsnog geschikt worden gemaakt.

Ben je benieuwd naar de potentie van zonnepanelen op jouw (nieuwe) bedrijfsgebouw? Neem dan contact met ons op.

Rendement Check

vul vrijblijvend de gegevens in