Grid-tied systems, ook wel bekend als netgekoppelde zonne-energiesystemen, sluiten aan op de wens van huiseigenaren en bedrijven die hun elektriciteitsrekening willen verlagen en tegelijkertijd willen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Deze systemen werken als volgt; zonnepanelen op het dak van een gebouw (of op een andere locatie, b.v. op de grond) leveren via een omvormer de opgewekte elektriciteit direct aan het elektriciteitsnet terug. De omvormer zet de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om in wisselstroom (AC) die compatibel is met het elektriciteitsnet.
Een van de belangrijkste kenmerken van grid-tied systems is het vermogen om elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet wanneer de zonnepanelen meer energie produceren dan het gebouw nodig heeft. Dit proces, ook wel bekend als netinvoeding of teruglevering, zorgt ervoor dat overtollige elektriciteit wordt teruggevoerd naar het net, waar het door andere gebruikers kan worden gebruikt.
In ruil hiervoor ontvangt de eigenaar van het zonne-energiesysteem vaak een vergoeding in de vorm van een terugleververgoeding of krediet op hun elektriciteitsrekening (o.a. afhankelijk van de wet- en regelgeving en contractafspraken met de energieleverancier).
In een situatie waarin terugleveren mogelijk is, biedt dit mogelijk financiële voordelen voor eigenaren van zonnepanelen, het kan ook bijdragen aan een veerkrachtiger elektriciteitsnetwerk en bevordert de overgang naar hernieuwbare energie.
Door elektriciteit terug te leveren aan het net op momenten van hoge vraag, helpen deze systemen indirect de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Tijdens perioden met verminderde zonne-energieproductie, zoals ‘s nachts of bij bewolkte dagen, kunnen bedrijven en huishoudens nog steeds elektriciteit van het net afnemen. Dit gebeurt vaak tijdens de piekuren, zoals ‘s ochtends tussen 6 en 8 uur en ‘s avonds tussen 5 en 7 uur, wanneer de energietarieven het hoogst zijn. Deze tijden vallen samen met de drukke ochtend- en avonduren wanneer mensen naar en van hun werk reizen. Vooral in de winter, wanneer er minder zonlicht beschikbaar is, worden deze piekuren benadrukt. Door gebruik te maken van grid-tied systems kunnen bedrijven en huishoudens niet alleen profiteren van schone en hernieuwbare energie, maar ook bijdragen aan het verminderen van de belasting op het elektriciteitsnet op cruciale momenten. Dit draagt bij aan een duurzamere energievoorziening en een groenere toekomst voor ons allemaal.
Bij het ontwerpen en installeren van een grid-tied systeem is het belangrijk om samen te werken met ervaren professionals die bekend zijn met de lokale voorschriften en technische vereisten. Door te kiezen voor hoogwaardige componenten en zorgvuldig ontwerp, kunnen eigenaren van zonnepanelen optimaal profiteren van de voordelen van netinvoeding en teruglevering, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een schonere en duurzamere energietoekomst.
Netgekoppelde systemen met energieopslag (Grid-Tied Systems with Energy Storage) integreren zonne-energie met energieopslagtechnologieën, waardoor bedrijven en huishoudens de opgewekte energie kunnen opslaan voor later gebruik. De zonnepanelen zijn net als bij netgekoppelde systemen met netinvoeding (Grid-Tied Systems) verbonden met het elektriciteitsnet via een omvormer, maar ze omvatten ook batterijopslag. Door energie op te slaan tijdens periodes van overvloedige zonnestraling en deze opgeslagen energie te gebruiken wanneer de vraag hoog is, optimaliseren deze systemen de efficiëntie en betrouwbaarheid van de energievoorziening. Netgekoppelde systemen met energieopslag dragen bij aan lagere energiekosten en verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Ze bieden ook een duurzamere energieoplossing door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!
weersomstandigheden en schaduw