Bij de installatie van zonnepanelen kunnen diverse aansprakelijkheidskwesties ontstaan die zowel installateurs als klanten in overweging moeten nemen. Al bij de orientatie en offertefase is het van belang rekening te houden met mogelijke aansprakelijkheidskwesties en er bij onafhankelijke organisaties informatie te verzamelen, denk bijvoorbeeld aan de verzekeraar en erkende installateur. Partijen die betrokken zijn bij de installatie en het onderhoud van zonnepanelen, waaronder de installateur als klant, moeten zich bewust zijn van de potentiële risico’s en verantwoordelijkheden die gelden voor een zonnestroominstallatie.
Een goed begrip van aansprakelijkheidsvormen bij zonnepaneleninstallatie is essentieel voor een succesvol project. Het raadplegen van erkende installateurs of solarprofessionals en het inwinnen van informatie bij verzekeraars kan helpen bij het verminderen van risico’s en het waarborgen van een soepele installatieprocedure.
Zonnepanelen vallen onder de dekking van je opstalverzekering. Zonnepanelen vallen standaard onder de opstalverzekering zeker als ze vastzitten aan het huis. Bij veel verzekeraars zijn zonnepanelen die op de grond staan niet of slechts beperkt gedekt. Zonnepanelen zijn in de regel voor een hoog bedrag meeverzekerd. Doorgaans zijn zonnepanelen tegen de meest gangbare vormen van schade verzekerd. Onzichtbare schade aan zonnepanelen (haarscheurtjes of microcracks) is vaak uitgesloten. Enkele opstal-/inboedelverzekeraars vergoeden ook misgelopen stroomopbrengst door gedekte schade aan de zonnepanelen.
Als je zonnepanelen bij veel wind van het dak vallen en schade veroorzaken bij anderen, dan valt dit in principe onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Maar binnen aansprakelijkheidsverzekeringen zijn opvallende verschillen . Check altijd bij de verzekeraar welke voorwaarden van toepassing zijn voorafgaand aan de installatie.
Zonnepanelen zijn een waardevolle investering voor huiseigenaren, maar het is essentieel om te begrijpen hoe ze worden gedekt door verzekeringen. Over het algemeen vallen zonnepanelen onder de dekking van een particuliere opstalverzekering, vooral als ze permanent aan op/aan huis zijn bevestigd. Houd er echter rekening mee dat bij veel verzekeraars zonnepanelen die op de grond staan mogelijk niet volledig gedekt zijn. Het is belangrijk om de voorwaarden van een polis te controleren voordat zonnepanelen worden geïnstalleerd.
In het geval van schade zijn zonnepanelen doorgaans verzekerd tegen de meest voorkomende vormen van schade. Denk hierbij aan schade door bijvoorbeeld stormen of brand. Toch is het belangrijk om te weten dat bepaalde vormen van onzichtbare schade, zoals haarscheurtjes of microcracks, vaak zijn uitgesloten van dekking. Sommige verzekeraars bieden echter ook vergoedingen voor het verlies aan stroomopbrengst als gevolg van gedekte schade aan de zonnepanelen. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op de dekking.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat aansprakelijkheid een rol kan spelen bij het bezitten van zonnepanelen. Als zonnepanelen bijvoorbeeld tijdens een storm van het dak vallen en schade veroorzaken aan eigendommen van anderen, kan dit vallen onder een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Echter, de dekking kan verschillen tussen verzekeraars, dus het is verstandig om de voorwaarden van de verzekeraar te raadplegen voordat de zonnepanelen worden geplaatst.
Het is aan te raden om vooraf contact op te nemen met de verzekeraar om de specifieke voorwaarden en dekkingen te bespreken die van toepassing zijn op de persoonlijke situatie. Door goed geïnformeerd te zijn, is het mogelijk dat de zonnestroominstallatie adequaat os beschermd en kan er optimaal worden genoten van de voordelen van hernieuwbare energie zonder onverwachte verrassingen.
In de meeste gevallen zijn zonnepanelen automatisch gedekt onder de zakelijke opstalverzekering. Echter, wanneer de panelen niet permanent op het dak zijn bevestigd, kunnen ze mogelijk buiten deze dekking vallen. Het is van essentieel belang om te controleren of de zonnepanelen zijn opgenomen in de zakelijke opstalverzekering en welke specifieke risico’s hierbij zijn gedekt, zoals storm- en hagelschade.
Ondanks strenge veiligheidsmaatregelen blijft het risico op schade aan of door zonne-installaties bestaan. Om deze resterende risico’s af te dekken, zijn er verschillende verzekeringsmogelijkheden beschikbaar. Gebouweigenaren kunnen bijvoorbeeld risico’s zoals storm- of brandschade verzekeren via de gebouwenverzekering. Bij leasing van een zonne-installatie op een bedrijfsdak ligt de aansprakelijkheid mogelijk bij de eigenaar van de installatie, die dan verantwoordelijk is voor het afsluiten van de verzekering.
Incidenten met brand in zonne-installaties hebben geleid tot een verhoogde waakzaamheid bij verzekeraars. Sommige verzekeraars hebben hun eisen aan zonne-installaties en plaatsing aangescherpt. Desondanks kunnen hoogwaardige, goed ontworpen en veilig geïnstalleerde zonnedaken die aan alle veiligheidseisen voldoen nog steeds worden verzekerd.
Verzekeringen voor zonnepanelen kunnen sterk variëren per aanbieder. Daarom is het sterk aan te raden om zelf navraag te doen bij de verzekeraar. Als de zonnepanelen niet zijn verzekerd, is het mogelijk om een aparte verzekering af te sluiten die ook productieverlies dekt. Zorg ervoor dat de voorwaarden van de verzekering bekend zijn voordat wordt overgegaan tot installatie.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!
weersomstandigheden en schaduw